4 anledningar att inte anlita Svartjobbare

Låt oss göra det klart en gång för alla: hantverkare och svartjobb är två helt oförenliga enheter.

I det här inlägget ska vi göra klart varför du absolut inte ska anlita en snickare eller ett byggföretag i Göteborg som vill utföra arbetet till svarta pengar. Svartjobb är en sorglig företeelse, och alltför vanlig vardagsföreteelse, i Sverige.

Det är till och med så vanligt att somliga tycker att man är en smula ”dum” om man inte accepterar svartjobb och istället vill ha kvitton och ett ordentligt dokumenterat underlägg för jobbet.

Det är vidare vår åsikt på att ROT-avdraget har gjort sitt för att minska svartjobbet i byggbranschen.

Men det förekommer fortfarande, tro inget annat. Det kan därför vara på sin plats att peka på några av de mest uppenbara farorna med svartjobb. Inte bara för att det är ”lagligt” korrekt och att du som kund har ett moraliskt ansvar när du anlitar hantverkare, utan för att svartjobb kan skada både dig, din familj och ditt hem mer än vad du tror.

# 1. Försäkringsbolaget kommer inte att hjälpa dig
Om något inträffar under bygget eller renoveringen, en skada eller något annat upptäckts som måste åtgärdas, så kommer ditt försäkringsbolag inte att hjälpa dig vid svartjobb. Detta gäller även om skador skulle uppstå hos tredje part. Allts, om din grannes hus eller hem eller bil eller trädgård kommer till skada under bygget, ja, då gäller inte din försäkring heller.

# 2. Du får inga som helst garantier på jobbet
Saker som kan gå fel brukar gå fel! Speciellt när de inte får gå fel. Detta känner du säkert till? Du bör därför vara högst medveten om att inga som helst formella garantier gäller vid svartarbeten. Inte på jobbet, inte på materialet, inte på något. Din garanti är helt enkelt att hålla tummarna för att allt går bra och att konstruktionen ska bli en del av ditt hem håller måttet.

# 3. Du kan inte reklamera
Detta hänger givetvis ihop med att det saknas garantier, men du bör veta om att Allmänna reklamationsnämnden inte ens tittar åt ärenden där det saknas kvitton eller ett ”legalt” underlag på det utförda arbetet. Du kan med andra ord inte kräva att jobbet blir yrkesmässigt utfört; du kan faktiskt inte kräva något alls av jobbet med stöd av någon myndighet eller laglig instans.

# 4. Du kan inte dra av jobbet i din inkomstdeklaration
När ROT-avdraget i all väsentlighet har minskat kostnaderna för att anlita en snickare i Göteborg eller hantverkare (eller målare osv…) finns det knappast någon ekonomisk vinst att göra på att anlita svartjobbare. Och även om det skulle vara mer ekonomiskt att trolla bort skatten på jobbet, så finns det fler saker gällande kostnaderna att ta hänsyn till på lång sikt. Exempelvis kan du inte göra något avdrag i din inkomstdeklaration – du har ju inget underlag för det utförda arbetet!

Och om du en dag vill sälja ditt hem så kan du inte påverka ddin reavinstbeskattning med avdrag för arbeten i hemmet. För precis som med inkomstdeklarationen gäller det att du kan uppvisa kvitton på arbetet!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Så gör du när du tar in offerter - juli 15, 2011

    […] 1. Sortera bort Svartjobbare En absolut grund när du tar in offerter och jämför priser att omedelbart sortera bort hantverkare som implicit eller explicit pratar svartjobb. Varför? Du kan läsa mer om detta i vår artikel om 4 anledningar att inte anlita svartjobbare. […]