Beställa Snickare – 6 Topptips från Magnus

Det finns mycket att tänka på när du ska anlita en snickare eller en hantverkare i och du hittar massor av tips och råd på den här sidan.

Men vad får vi för svar om vi frågar en snickare? Magnus Persson, 45 år, jobbar som snickare på en av Göteborgs största byggföretag. Magnus har lång erfarenhet som snickare. Här nedanför kan du ta del av hans råd till alla kunder därute som står i begrepp att anlita en hantverkare. Läs dem noga, följ dem slaviskt.

1. Kolla alltid upp referenserna som hantverkarna själva lämnar till dig. Inte bara för att kolla så att du inte blir ”lurad” utan även för att se om du kan hitta jobb som står i paritet med det du själv vill ha utfört. På så vis får du en bra utgångspunkt för offerten.

2. Tänk NOGA efter vad det är du egentligen vill ha gjort. Är det frågan om ett större projekt med väggar som ska byggas/rivas etc, så kan det vara bra med en ritning. Kanske behöver du anlita en arkitekt eller annan expert? Ju bättre ritningen och förklaringen är, desto enklare är det för hantverkaren och snickaren att uppskatta sig arbete.

3. Personkemin mellan dig som kund och hantverkaren är viktig! I grund och botten handlar en offert och ett hantverksjobb om att kunna kommunicera sina önskemål. Var inte rädd för att ställa frågor om sådant som du inte förstår – bättre det än att upptäcka att det blivit fel när skadan redan är skedd.

4. Var positiv! Tänk på att hantverkare och snickare är som alla andra människor. Det är ingen fördel att uppträda som en nitisk gnällkäft utan bjud istället på en kopp kaffe. Alla seriösa hantverkare är beroende av ett gott rykte och vill inte lura dig.

5. Var aldrig dumsnål när det gäller val av material och grundjobb. Detta är väldigt viktigt när du jämför offerter – materialkostnaden är alltid avgängig vilken slags kvalitet och dimensioner som hantverkaren använder. Kvalitet lönar sig alltid i längden. Och ett lågt initialt pris kan på längre sikt bli en dyrköpt besvikelse.

6. Lyssna noga! Om hantverkaren varnar för särskilda saker, finns det alltid en anledning; det spelar ingen roll om en viss inredning är supermodern eller om du har en vision som du absolut bara måste få gestaltat enligt dina planer: om hantverkaren varnar för problem ska du lyssna – eller få en åsikt av en annan, opartisk, professionell hantverkare.