Så hittar du seriösa hantverkare! 5 Faktorer att kolla upp för att undvika grisen i säcken

Innan du bestämmer dig för att anlita en snickare i Göteborg, såklart efter att du har tagit in skriftliga offerter och anbud från flera stycken – behöver du kolla upp att företaget, eller den enskilda näringsidkaren du väljer, verkligen är en seriös snickare i Göteborg.

Det vanliga är att offerten med det lägsta priset vinner. Men du ska alltid göra det till en tumregel att om priset ifråga ligger en bra bit under de andra offerterna, då ska du också lägga ner extra mycket tid på att kolla upp företaget eller snickaren!

Annars är risken att priset inte alls blir så billigt, utan tvärtom en katastrofalt dyrköpt historia.

Här följer 5 steg för att försäkra dig om att du väljer rätt snickare, det vill säga en seriös och redig yrkesmänniska.

 • Medlem i branchorganisation?
 • Det första du kan kolla är om snickaren är medlem i en branschorganisaton. Det finns idag en uppsjö av olika branschorganisation inom byggbranschen och om så är fallet, om snickaren du vill anlita är medlem, så är det en extra trygghet för dig.

  En branschorganisation ger en auktoritets och kvalitetsgaranti för uppdraget, har egna fondmedel vid eventuella felaktigheter, och är även instans du kan framföra klagomål (eller beröm!) till. Ofta har hantverkare med branschanslutnning en speciell legitimation som utfördats av organisationen – och som du brukar vara noga med att visa upp.

 • Vad säger andra kunder?
 • En god idé är alltid att ta kontakt med ett par kunder som anlitat denna snickare eller gällande företag sen tidigare. Och var inte blyg för att be om att få komma hem och granska resultatet (de flesta kommer tacka ja till denna förfrågan!)

  Ställ frågor! Gick jobbet som de hade kommit överens om? Hölls priset? Blev det några oförutsedda utgifter utöver vad som stod i offerten? Hölls tidsplaneringen? Städade snickaren efter sig? Tänk igenom vad som kommer vara viktigt för just dig som kund, och kolla vad andra säger – det kan spara dig mycket förtret och, inte minst, pengar.

 • Finns F-skattesedel?
 • En absolut grund är förstås att hantverkaren ska kunna visa upp ett F-skattebevis. En sådant dokumenterat bevis stipulerar att den snickare Göteborg som du vill anlita är momspliktig och ansvarar för skatter och sociala utgifter. Det innebär också att skatteverket har godkänt den verksamhet som snickaren bedriver – samt att den är varaktig och yrkesmässig.

 • ”Kund” hos Kronofogden
 • Vill du gräva ännu djupare kan du kolla med Kronofogdemyndigheten om hantverkaren har några obetalda skatter eller andra skulder.

 • Aktiebolag eller Handelsbolag
 • Om det är fråga om ett AB eller HB du vill anlita, kan du kolla med bolagsverket, exempelvis om och var bolaget är registrerat, vilka som sitter i styrelsen, och, givetvis, om bolaget har några anmärkningar.