Snickra som hobby – en guide till hobbyhantverkarens ABC

När vi växte upp började vi med att bygga kojor i skogen, med några plankor, hammare spik och mycket fantasi.

Det utvecklades snabbt till en passion för allt som hade med skog, snickerier, verktyg och liknande att göra. Vår första snickeribänk fick vi innan vi fyllt tio och och snart hade vi vårt livsmåtto klart för oss: Hellre en hammare i byxan än en spik i foten:)

Men vi är förstås inte ensamma om denna passion. Idag finns ett enormt sug hos gemene man att börja snickra själv. Men du som vill snickra på din fritid behöver inte bli en fullfjädrad snickare utan det räcker med att lära sig en snickares ABC. Börja med att inhandla någon lämplig handbok för snickare. (Stora Snickarboken av Ernest Scott är en bra början.) 

Många börjar att snickra för att göra i ordning gamla saker, inte för att skapa nya. Se därför till att din bok även har med avsnitt om reparationer och restaurering.

tillhoger

Verkstad: att tänka för hobby -snickaren

En snickares verkstad bör vara noggrant planerad och innehålla följande inredning: Ytbehandlingsrum, fläkt, sågbockar, småtillbehör och förbrukningsartiklar, Bandsåg, hyvelbänkar, rikt- och planhyvel, små maskinverktyg, kompressor och sprutpistol, ingång, prefabricerade skivor, virkesförvaring, handverktyg, cirkelsåg, pelarborrmaskin, och dammutsug. Som den framgångsrika hobbysnickare du vill bli bör du tänka på dinverkstadsmiljö.

Se till att verkstaden alltid är ventilerad. Håll ordning. Gör som de professionella snickarna, använd dammskyddsmask eller skyddsvisir när det dammar i din verkstad.

Verktyg: köp de bästa du har råd med

Snickeriverktyg är precisionsinstrument och köp alltid de bästa verktyg du har råd med. Alla snickare tittar noga på sina verktyg innan de köper dem. Allt för bästa kvalitet.

Även om du är hobby-snickare bör du jobba med de bästa verktygen om resultatet ska blir bra. Basverktyg du som snickare bör ha är följande: Fogsvans, ryggsåg, sinksåg, dubbelt strykmått, strykmått, kontursåg, märkkniv, geringsvinkel, smygvinkel, vinkelhake, faskantat stämjärn, stämjärn, spikförsänkare, träklubba, snickarhammare, kulhammare, handborr, spånhyvel, putshyvel, stöthyvel, liten rubank, skruvmejslar, g-tvingar, limknekt.

Elektriska verktyg du som snickare bör ha är följande: borrstativ med borr, borrmaskin med både platta centrumborr och spiralborr. Handöverfräs, frässtål, sladdlös borrmaskin, sticksåg med lämpliga sticksågsblad, bryne, handcirkelsåg, excenterslipmaskin, lamellkexmaskin,bandslipsmaskin och planslipsmaskin.

Som snickare underhåller du såklart dina verktyg mycket noga.

Trä: försök lära dig allt om världens viktigaste snickarmaterial

Som snickare bör du känna till och förstå dig på i princip samtliga träslag, samt vilka egenskaper olika typer av snickerivirke har men även god kunskap om levande träd. Snickare ska veta hur levande träd sågas till brädor och plankor. Snickare skaffar sig snabbt praktisk erfarenhet av olika träslag, hur de ser ut, hur de uppför sig och vad det brukar kosta att köpa virket.

Visa respekt för jobbet du gör även som hobby – snickare

Kom ihåg att du som snickare jobbar med naturmaterial, skog. Visa respekt för dig själv och naturen genom att göra fina snickeri arbeten som kan leva i många generationer framöver. Ta reda på allt om snickeri och prova dig fram. Köp de bästa verktygen. Jobba i lugn och ro. Njut av dina alster och som snickare måste du ha en plan, tålamod och vara noga med dina snickeri arbeten.