Laga en toalett som brusar

För dig som inte bytt toalettstol på ett bra tag kommer säkerligen, eller har redan, fått erfara att toalettstolen brusar.

Detta är ett tämligen irriterande ljud från vattencisternen som, inte minst i mindre lägenheter, behöver åtgärdas. Ljudet kommer från att cisternen läcker en aning vatten vilket rinner ner i skålen som i sin tur ständigt måste fyllas på. Som tur är, är detta ett problem du själv kan åtgärda och framöver tänkte vi försöka förklara hur du ska gå tillväga, steg för steg. OBS! Endast rekommenderat för den som är van vid hemmafix.

Steg 1. Skruva bort.
Börja med att skruva bort eller liksom ”vicka” bort dragknoppen så att du kan lyfta bort locket på cisternen.

Steg 2. Förstå funktionen
Därefter behöver du spola ett par gånger och notera hur processen fungerar. När du drar i den så kallade spolarmen lyfts en ventilboll vid botten på cisternen och då rinner vattnet ner; flottörarmen öppnar då ventilen för vattnet och cisternen fylls på igen. Flottören följer med vattenytan upp och flottörarmen stänger inloppsventilen.

Det är såhär det ska fungera, men med det lilla läckaget så tätar inte ventilbollen ordentligt och vattnet rinner ut så att flottören och inloppsventilen fortsätter att fulla på vatten – helt tiden, om och om igen.

Steg 3. Laga läckan
Nu är det dags att fixa orsaken till läckan. Det du måste göra är följande: lyfta ur och byta ventilbollen med hållare. Och då behöver du givetvis en ventilboll. Enklast är att vända sig till en välsorterad VVS-butik, där de håller lager och reservdelar även till äldre toaletter.

Det var kanske lite omständigt beskrivet eftersom det är ett relativt enkelt byte det handlar om. Men poängen är också att du ska förstå vad du sysslar med INNAN du agerar.

Rent allmänt brukar vi alltid rekommendera att du vänder dig till en fackman, men vissa saker, som detta moment, är enkelt att utföra själv.


Är du tveksam, eller fundersam, ska du givetvis vända dig till ett proffs för råd. Sanitet, rör, värme och vatten är inget att ”leka med” och misstag kan bli förödande.