Snickartips om träslag


Du kan inte vara snickare på allvar och inte älska trä. Du har du valt fel yrke.

Inte minst då snickare i sin allra mest basala betydelse definieras som just ”hantverkare som arbetar med trä”. På Snickare Göteborg är vi alla hängivna träkramare och tänker ägna hela den här sidan åt att bilda våra läsare om träets speciella egenskaper. Det blir allt från historia och små grekiska mytologier till mer handfasta tips och tricks.

Trä är en del av vår kultur

Trä är ett av de material vi upplever med våra samtliga fem sinnen. Tänk på ett vackert träföremål, eller träd i dess naturliga tillstånd. Tänk en dag i Slottskogen i Göteborg precis när det våras. Tänk när träden i allén slår ut. En värld utan trä är otänkbar.

Trä och träd är en del av vår kultur och ibland har trä till och med ansetts ha magiska krafter. Tänk till exempel på legender inom mytologin som Yggdrasil eller de grekiska gudasagorna som planterade almar till minne av fallna hjältar.

Träden är jordens äldsta livsform. Världens äldsta överlevande träd är en ökentall (Pinus longeava) i White Mountains, Kalifornien är 5000 år gammalt. Träden är även de tyngsta organiska ting som finns på jorden. 

Beträffande utseende, ådring och doft vet alla att träd har årsringar. När nya vedlager efter årstidsväxlingar bildas slutar saven att stiga och det bildas en årsring. Antalet årsringar visar ingen exakt uppgift om trädets ålder, eftersom kalla vintrar och torka påverkar tillväxten.

Vår ”topplista” för träslag

Vi har alla våra favoriter bland träets otaliga slag och former. Här följer några av de träslag vi allra helst slår in en spik i eller sågar i bitar:

  • Ask: Pålitligt, starkt och flexibelt. Vanligt använt för militära föremål som lansar, spjut och pikar. Ask är stöttåligt och tål upprepade stötar och slag utan att spricka.
  • Furu: Samma sak som lärk, gran eller tall. Förädlat trä från konifera skogar. Furu är grymt i fråga om rätfibrighet, styrka och ekonomi. Används flitigt i den amerikanska byggnadsarkitekturen.
  • Alm: Almsjukan kom på 1960-talet från Kanada till Europa. Hjälteträden slogs ut. På ytbehandlat almträ ser ådringen ut som ett virvelmönster, vilket många skulptörer tycker om. Träet kan dock slå sig eller till och med spricka och med handverktyg kan det vara besvärligt att arbeta med almträ.
  • Mahogny:  Äkta mahogny kallas för kubamahogny eller hondursmahogny och det passar till utskurna gallermönster som notställ och stolsryggar.
  • Teak: Teak är så hårt att att det på 1800-talet var vanligt att möbelsnickare ville ha extra betalt för att arbeta med träet. Det slet på deras verktyg. Men, det är ett av de starkaste, hårdaste och mest formbara träslag att arbeta med.

Träslagens sex viktigaste egenskaper

Ett träslag har flera olika egenskaper. Samtliga varierar beroende på träets kvalité och ålder. Här följer några av de egenskaper som man som snickare bör ha koll på:

1. Bärighet: Visar hur starkt träslaget är, vid plötslig belastning.

2. Styvhet:  Träslagets elasticitet kopplat till böjhållfastheten beaktas. Värdefulla egenskaper när ett träslag ska användas i hela längder till bärande konstruktioner, stöttor etc.

3. Densitet: Träslaget mätt i dess specifika vikt.

4. Bearbetning: Hur lättarbetat är trädslaget och i vilken mån sliter det på eggar och så vidare.

5. Böjhållfasthet: Ändfibrerna på en bräda utsätts för belastning tills de går av – sedan kan man räkna ut dess böjhållfasthet.

6. Hållfasthet: Även kallat krosstest. Ändträets förmåga beträffande belastning som används för att testa bärande delar som pelare och stöttor.


Maximera din snickarbod!
När du väl har bestämt dig för vilket träslag du vill arbeta – ta reda på hur du kan maximera din snickarbod, hur du använder och bearbetar dina träslag och vilka handverktyg och maskiner du behöver. Ska du ägna dig åt avancerat snickeri som laminering, fräsning, snideri, svarvning eller fanering bör du ta hjälp av ritningar och skisser som du lätt kan följa. Lycka till.