Verktygskåseri

Allt hobbysnickeri kräver någon form av utrustning. De grundläggande verktygen är följande: en uppsättning skruvmejslar, hammare, borrmaskin och tumstock.

Som den passionerade hobbysnickare du är går du såklart inte i den vanliga fällan att du köper verktyg för att de är fina utan för att du ska använda dem till att bygga vackra snickerier.

Bygg upp din verktygspark gradvis och var inte dumsnål: som med allt annat får du oftast vad du betalar för.

Hitta rätt verktyg och träslag att snickra med

När du som snickare har rätt verktyg och ska välja träslag du vill arbeta med, bör du veta att det i princip bara är två träslag värda att snickra med: lövträ och barrträ. Lövträ är det solklart dyraste men för att snickra ihop vissa möbeltyper är lövträ det enda som fungerar.

Barrträ innehåller vanligtvis furu (tall) eller gran.

Snickare köper det sågat eller råplanat och som snickare måste du veta att mått som anges alltid gäller sågat virke. Som den snickare från Göteborg du är, åker du såklart till någon brädgård (Öhrns är bäst i Göteborg), som är välsorterad och väljer ut det bästa du kan hitta. Efter några väl valda Kal & Ada skämt blir du kompis med personalen och kan välja ut material själv, vilket såklart är viktigt.

Även om du som snickare måste vara noga med allting du gör – håll din fantasi levande och tänk på att tid glömmer man – resultatet lever man vidare med.