6 Topptips för isolering i hemmet

Det finns ett uttryck som lyder att allt är lätt när man vet vad man ska göra. En devis som i allra högsta grad gäller arbete med isolering.

Använder du rätt produkter när du ska isolera och vet hur du ska böra dig åt, ja, då går det både snabbt och lätt. Är du däremot osäker och inte har någon erfarenhet sen tidigare av isolering ska du skynda långsamt. Bestäm dig för att göra rätt från början och vara noggrann. Det lönar sig alltid.

När det gäller isolering kan felaktighet bli kostsamt på längre sikt med konsekvenser som drag och värmeförluster – konkret: högre elräkningar!

Är du inte praktiskt lagd, tycker du inte om att fixa, snickra och dona hemma, brukar vi alltid rekommendera att du vänder dig till en fackman. För dig som vill kavla upp ärmarna och sätta igång själv, följer här 6 tips för en lyckad isolering i hemmet.

1. Det är allmänt känt att isolering och hud inte är en behaglig kombination. Var därför alltid ordentligt klädd när du jobbar med isolering. Använd handskar, en långärmad tröja eller skjorta, rejäla långbyxor och ett andningsskydd. Det kan också vara på sin plats att påpeka att isoleringsmaterialet inte är farligt, men kan orsaka allergiska reaktioner, kli och klåda. Ett tips, om du får isolering mot huden som kliar, är att skölja bort det med ljummet vatten.

2. Ordning och reda är viktigt när du ska isolera. Se till att hålla snyggt omkring dig och släng genast oanvändbara rester.

3. Använd en vass, bredbladig kniv för att skära i isoleringen.

4. Isolering ska alltid sitta trångt, cirka 1 cm i övermått brukar vara att rekommendera.

5. Bredden på mattor och skivor är anpassad till ett centrumavstånd på 60 cm.

6. Isoleringen ska alltid förseglas med papp eller plastfolie. Då undviker man att damm och fnas från isoleringen letar sig fram mellan panelbrädor och lister. Därtill skyddar du isoleringen från fukt.

Noterbart. Isolering levereras i mattor eller skivor och ska fylla konstruktionstjockleken helt. Till läkt med tjockleken 48 mm behövs 50 mm isolering och till 73 mm läkt gäller 70 mm isolering. Om läkten är satt med 60 cm cc, alltså centrumavstånd, så kommer isoleringen att passa direkt.