Lägga trägolv – så gör du!

Visst är trägolv något av det vackraste som finns!

Det passar i alla rum, ja, kanske inte i rum med mycket fukt som badrum. I det här inlägget ska vi gå igenom några av grunderna för att lägga trägolv.

Förberedelse

Börja med att mäta golvytan. Alltså längden gånger bredden i antalet kvadratmeter. Detta för att du sen ska kunna beräkna priset och materialåtgången.

Verktyg

Som du säkert redan har gissat kommer du behöva en del verktyg när du ska lägga trägolv. Här följer de viktigaste: måttband och penna, hammare, snickare, kniv, vinkelmått, fintandad såg, slagjärn, borr och kofot.

Knäskydd kan också vara bra att inhandla ellen en liten mjuk matta att vila knäna mot. (Det är mycket att lägga på knä som gäller när du ska lägga golv…)

Material


Detta material behöver du: Så kallat dämpande lumppapp eller skum, läggningssats med slagjärn och kilar, golvsockel och trälim. Ska du lägga ditt trägolv mot betong behöver du även en plastfolie för att isolera mot fukt.

Massivt spontat trägolv kan du spika i golvreglarna med dykert. Du kan lägga trägolv som bärande, spikat direkt i golvreglarna, eller som flytande, vilket är detsamma som att limma eller fästa det på något annat underlag.

Gör sedan såhär steg för steg.

1. Inhandla golvet efter att du mät ytan och beräknat åtgången av material.
2. Ta bort golvsocklarna och dörrfoder.
3. Lägg ut papp eller skum. Lägg första raden, starta nästa rad med en avkapad ytterända. Detta är viktigt att du förstår! Både för utseende och materialåtgång. Gå igenom denna process i tanken så du är helt på det klara med tillvägagångssättet innan du börjar. Glöm inte kilarna, distanskilarna, mot väggen. Ett trägolv rör alltid på sig; sväller och krymper några millimeter när luftfuktigheten förändras, varför ett visst utrymme för dessa förändringar är ett måste; annars kan sprickor uppstå av spänningarna i träet.
4. Lägg en sträng lim i notspårets överkant. (Lägger du så kallat ”klickgolv”, vilket är väldigt populärt idag, behövs inget lim).
5. Använd slagjärn för att slå ihop sista biten vid väggen. Slagkloss behöver du när du slår ihop långsidorna. Lim som vid ihopslagningen tränger upp till ytan ska du genast torka bort.
6. Sista raden intill väggen kommer du sannolikt att behöva sågas på längden. Det kan vara småknepigt att få bra passform mot en vägg som inte är speciellt rak, men en bra knep är att lägga slutbrädan ovanpå den näst sista brädan och sedan hålla en avsågad brädbit mot väggen. För sen brädbiten längs väggen och rita samtidigt med en penna på andra sidan.