Så möblerar du för att spara energi

Med dagens elpriser, som sannolikt kommer, även relativt sett, öka ännu mer inom en snar framtid, finns det stora besparingar att göra på lång sikt i att påverka uppvärmningskostnaden i ditt hem.

Ett sätt är att tänka lite extra på hur du möblerar – och hur du följaktligen kan påverka värmen i ditt hem genom att möblera smartare. Men också hur du genom färger och former i ditt rum påverkar upplevelsen av temperaturen.

Det är nämligen vetenskapligt bevisat att ett rums faktiska temperatur och den temperatur som man själva upplever, inte alls behöver vara detsamma.


Istället är det den totala kontexten i rummet som påverkar den upplevda temperaturen. Som ett slags sammanlagd effekt av luften, strålningsvärmen, rummets upplägg för aktiviteter, din klädsel och rummets estetik (färg, form).

Här följer ett par konkreta råd för hur du kan spara energi genom att möblera smart:

  • Se alltid till så att du inte möblerar framför element. Värmen ska alltid stråla fritt från elementen.
  • Lampor är en given värmekälla och det är smart att placera dem nära rummets sittplatser för direkt uppvärmning.
  • En bokhylla kan fungera som utmärkt isolering om du placerar den mot en yttervägg.
  • Soffan bör placeras mot en innervägg så att den kommer så långt ifrån de mer kalla fönstrena som möjligt.
  • När vi ändå är inne på soffan: stora kuddar, hur löjligt det än låter, är faktiskt en del av inredningen och i varma, kulörta färger kan de upplevas som en värmekälla för den som kryper upp i soffhörnan.
  • Levande ljus är alltid en god värmekälla
  • Filtar i varma färger

Fler tips på att spara energi i hushållet

En bra isolering i hemmets alla delar är en grund för låga uppvärmningskostnader. Det är därför alltid bra att kolla över isoleringen:

vinden? fönster? golv? väggar?

Vad det än är som behövs tilläggsisoleras så kommer det alltid att löna sig på sikt. (Med dagens elpriser tar det inte lång tid innan du ”tjänat in” investeringen).

Här följer fler sätt att spara energi på:

– Frosta av kyl och frys ofta.
– Släck ljusen i hemmet när de inte behövs.
– Lämna inte TV:n, datorn eller de andra elektroniska prylarna i viloläge när du inte använder dem; stäng av! Det sparar massor av energi på sikt.
– Tvätta planerat: småtvätta inte, det äter upp massor av onödig energi.
– Se över läget med ”det rinnande vattnet”. Exempelvis är det en grund att inte diska under rinnande vatten. Många bäckar små blir en stor å under ett års tid.