Om skruvar

Liksom spikar finns det mängder av olika utförande och dimensioner på skruvar.

Så kallad elektrolytisk förzinkad skruv är vanligast för inomhusbruk, men såväl mässingsskruv och förnicklad skriv är fullgoda alternativ när huvudet på skruven ska vara synligt och det estetiska är viktigt. När det kommer till byggjobb utomhus gäller dock ytbehandlad stålskruv; ett alternativ med stor motståndskraft och bäraktighet.

Här följer vidare ett par grundläggande tips för dig som ska välja skruv. Har du några frågor är du alltid välkommen att kontakta oss.

Tips för att välja rätt skruv

  • Skruven ska vara minst dubbelt så lång som tjockleken på det ämne den ska skruvas i, men givetvis inte så lång att de går igenom både ämnena.
  • Borra alltid hål genom det som ska fästas. Hålet ska som grundregel vara lika grovt som stammen på skruven.
  • Det brukar även vara en god idé att även borra i själva underlaget. Men där brukar du med fördel en borr men en grovlek som är halva skruvens och som inte borrar längre än två tredjedelar av den skruvlängd som ska in i underlaget.
  • Om det är problematiskt att få in skruven i hålet och du svårligen kan borra ett större, är det ett tips att gnida lite stearin, tvål eller olja på gängorna. Då glider skruven i lättare.
  • Står du inför ett stort projekt och ska skruva massor? Då kan det vara värt att investera i en riktigt bra skruvdragare. På ditt närmsta bygghus finns massor av varianter att välja mellan. Och var inte småsnål – satsa på kvalitet och en skruvdragare som håller på sikt.
  • Behöver skruven försänkas så behöver du använda ett försänkningsborr. Men en borrmaskin är det lätt att missa och göra ett för stort hål, vilket kan vara ödesdigert. Ta det lugnt, tänk efter innan du borrar – och skruva med förnuft.

# Snabbtips!
För dig som ska sätta panel i hemmet. Det finns inget som säger att man inte kan använda skruvar istället för spik när man sätter panel.

Fråga i bygghandeln vilken sort som passar din panel.