Om Spikar

Det finns många olika dimensioner och utförande på spikar och vilken slags spik du ska välja beror helt och hållet på om de ska användas inomhus eller utomhus och vilken slags funktion de ska ha.

I det här inlägget tänkte vi beskriva några av de vanligaste spikarna och ge en del praktiska tips.

Spik kontra dykert

Generellt sätt brukar man skilja på spik och dyckert. En spik, eller huvudspik som det också kallas, är ämnad för att hålla emot bra och passar i alla grövre grundkonstruktioner, inte minst utomhus.

Dyckert är tvärtom: passar bra för ”finsnickeri” inomhus, har ett litet huvud som gör att spiken blir minimalt synlig, men mothållet blir inte fullt så bra som för en huvudspik. Dyckert används exempelvis alltid till lister, paneler, och till fogar där den estetiska faktorn är viktig.

4 Snabba Tips – Så spikar du på rätt sätt!

1. Använd spikar som är cirka 3 gånger så långa som tjockleken på det ämne som ska fästas.
2. Använd hammaren med rätt teknik, vilket innebär att du ska hålla längst ut på skaftet, då får du maximal kapacitet i slaget. Behöver du stor kraft ska du svinga hammaren med hela armen. Kom ihåg att använda hela underarmen när du spikar och inte bara vicka med handleden. Övning ger färdighet! Räkna med att missa en hel del om du är nybörjare – men gör rätt från början!
3. Placerar du spiken i mitten på ditt ämne, låt säg en vanlig träplanka, så går det bra att spika direkt. Men ska du spika nära ändarna och kanterna kan det vara en god idé att förborra för bästa resulitat.
4. Hammarhuvudet ska träffa spikens huvud i en vinkel på nittio grader. Kröker du spiken går det ändå bra att fortsätta om du lutar hammarhuvudet i samma vinkel när du spikar.

Utomhus kontra inomhus

Utomhus använder vi galvaniserad spik (alltså varmförzinkad) spik, vilket tillhandahåller ett utmärkt skydd mot rost. Sådan spik har alltid en röd färgmarkering på förpackningen.

En annan spik värd ett omnämnande i detta sammanhang är trallspiken. Den har ett kännetecknande vriden stam så att det fäster extra bra; lite som en skruv. Extra rustika, grova varianter av denna kallas för byggspik eller skeppsspik. Här talar vi om en spik som verkligen ska hålla motstånd.

Stammen är kilformad och spiken är avsedd för bryggor, timmerkonstruktioner och liknande. Dessa dunkar man inte på plats med en vanlig hammare, utan här behöver man bruka en liten slägga eller en yxa för att få vederbörlig kraft bakom slaget.

Det finns även fler andra spikar med vriden stam och de kan vara lackerade eller ha gummipackning under huvudet. Dessa spikar är designade och ämnade att sitta i princip lika hårt som skruvar.