Så tätar du mellan väggen och diskbänken

Som du säkert redan känner till bildas det fukt vid diskbänkens kant mot väggen. Det är inte så konstigt. Varje dag utsätts denna del för vattenstänk, smuts och fukt.

Att denna del är ordentligt tätat är förstås av yttersta vikt. Framförallt för att fukten inte ska tränga ner och sugas upp i väggskivan under kaklet eller i regeln/träarmen som bör upp hela diskbänksskivan.

Tränger fukten in bildas röta och svamp som varken är bra för hälsan eller plånboken med kostsamma renoveringskostander som följd.

Som med allt annat i ditt hushåll är det bättre att underhålla fuktskyddet och se till så att det håller sig intakt.

Så här rengör och tätar du

Du behöver:

  • En skruvmejsel/kniv
  • Maskeringstejp
  • Våtstark silikon

1. Börja med att göra rent fogen med en liten skruvmejsel eller kniv. Borsta bort allt löst och blås med fördel torrt med en hårtork.

Låt sedan ytan stå och torka mellan 24-72 timmar, så att det blir ordentligt torrt innan du fortsätter. Givetvis är det en stor fördel att göra detta om du ska resa bort några dagar och inte behöver använda köket; exempelvis när du besöker svärföräldrarna över en helg…

2. Isolera runt fogen med maskeringstejp; täck på båda sidor.

3. Pressa ut en jämn linje med våtstark silikon mellan maskeringstejpen och släta ut med ett fuktat finger.

4. Ta bort överflödigt silikon, avlägsna tejpen och voilá, en snygg fog! Nu har du lagt en riktigt bra grund för att hålla fukten borta från detta viktiga område.

Som vi nämnde inledningsvis kan det vara bra att göra själva förarbetet inför en dag eller två när du inte ska använda köket. Det är mao inte rekommenderat att du slarvar och börja foga/tejpa på en yta som inte är ordentligt torr.