Skruva i väggar – 3 grundtips

Om du är en aktiv hemmafixare kommer du förr eller senare vara tvungen att skruva i väggen hemma.

Är du, som många hemmafixare, ”en glad amatör”, finns det ett par viktiga grundar att beakta innan du ger dig iväg till bygghandeln för att köpa skruv och, eventuellt plugg. Det viktigaste när du ska skriva i väggen är underlaget. Det vill säga att du först och främst tar reda på vilken slags vägg och underlag det är frågan om. Därefter anpassar du materialet efter underlaget.

Här följer 3 råd för att borra och skruva i olika slags väggar

1. Trävägg
Är det frågan om en trävägg har du ett enkelt utgångsläge. För små skruvar så börjar du med att göra ett litet hål med en syl eller spetsig kniv först. Är det en större skruv så kan du förborra ett hål som är cirka 2 – 2,5 millimeter mindre än skruvens tjocklek.

2. Betong och tegel
Det finns gott om varianter av betongskruvar och pluggar på byggvaruhuset, och ditt jobb är egentligen att passa ihop skruv och plugg. Förborra med betongborr occh slå in pluggen i hålet. På snickare Göteborg kan vi inte nog poängtera att du behöver just ett betongborr.

Det är nämligen inte speciellt ovanligt att man använder fel slags borr, och i princip bara får ut ett irriterande ljud ifrån borren istället för ett hål. Det kan visserligen krävas en aning svett att borra i betong, helt beroende på densiteten i betongen – det kan exempelvis vara lättbetong eller mycket mer kompakt betong. Men om det inte händer någonting när borrar så använder du förmodligen fel slags borr.

3.Skivvägg, gips och spånskiva
Här är det fråga om en ganska så poröst underlag, varför det är viktigt att fästa med rätt slags skruvar och plugg. Börja med att borra hål i skivan och använd fjädertoggel. Toggeln ben är s.k ”fjäderbelastade” och fälls ut på skivans baksida när du skruvar. Ett annat alternativ är att använda gummiexpanderplugg och plast som också expanderar på skivans baksida.