Så slipar du trägolv

Det är faktiskt inte speciellt svårt att slipa ett gammalt nött trägolv.

Å andra sidan: med dagens priser och ROT-avdraget så är det heller inte speciellt dyrt att anlita en yrkesman. Det finns till och med dammfri golvslipning idag, vilket är precis vad det låter som: en slipmaskin som samlar upp dammet under processen för slipningen.

Hursomhelst: det här inlägget ska ju vara ett tips på hur du själv slipar trägolv och som vanligt tänkte vi ta det steg för steg.

  • Har du ingen egen slipmaskin anpassat för att slipa större ytor, får du börja med att bege dig till närmsta bygghandel. Här ska du hyra en slipmaskin med rullvals för de stora ytorna. För hörnen i rummet behöver du en stålskrapa och längs väggarna behöver du en rondellslipmaskin.
  • När du har maskinerna och verktygen på plats, inklusive tillbehör såsom slippapper i olika snitt (grov, medel, finputs) och andningsskydd mot dammet, är det dax att flyttamöblerna och täcka öppningarna till andra rum med plast – såvida det inte finns dörrar att stänga.
  • Därefter: på med andningsskyddet och börja med att köra den stora slipmaskinen diagonalt över golvytan i jämn takt utan stopp. Det är viktigt att du kör utan stopp; står du still med maskinen på en ytan kan den slipa ner golvet för mycket. Du behöver heller inte kämpa och ”trycka” ner maskinen med extra kraft. Slipmaskinens egen tyngd ger ett lagom tryck. Du fortsätter slipa i båda riktningarna tills ytan blir ren och samtliga tryckmärken är bortslipade.
  • Slipa intill väggarna med rondellslipmaskinen och använd stålskrapan för att slipa i rummets hörnor.