Tips för att sätta lister i ditt hem

På Snickare i Göteborg brukar vi säga att ett jobb inte är gjort förrän listerna är på plats.

Och det finns faktiskt ett tanke bakom detta. Många slarvar nämligen med listerna, antingen sätter man dem fel eller så sätter man inte upp dem alls.

Här följer ett par råd och tips för dig som ska sätta upp lister i ditt hem.

Lister är först och främst en estetisk angelägenhet.

Listen ska täcka skarvor och glipor, markera avslutningar och bli den där ”pricken över i:et”, den lilla extra finessen som verkligen ger rummet ett färdigt och fint intryck.

Lister finns i mängder av utföranden. Byggvaruhusen har vanligtvis en stor avdelning för bara lister och hör kan du botanisera bland hörnlister, taklister, skugglister, foglister, golvlister, smyglister och massa andra speciallister för olika ändamål.

Välj så kraftiga som möjligt

Grundtipset från oss när du står där och ska välja lista är att plocka ut en så kraftig list som möjligt. Dels för att de grövre dimensionerna brukar vara lättare att hantera, de spricker inte lika enkelt som tunnare trä gör.

Men det är även en estetisk fråga och det är inte ovanligt att det ser väldigt ”plottrigt ut” med tunna lister.

Sen ska listen givetvis anpassas efter ditt hem. Bor du i en sekelskiftslägenhet med allt vad det innebär av stuckaturlister och liknande lösningar, ska du givetvis inhandla samma slags lister och bevara det vackra upplägget. Med andra ord: välj in list som passar in i ditt hem.

Material i listerna – ska det vara gran, furu eller ek?

De allra flesta lister är av gran eller furu. Ett grundtips är att välja gran när listerna ska målas och furu när de ska vara vita.

Furu är något dyrare än gran, men likvärdiga att jobba med. Sen finns det också lister i ask och ek och andra träslag. Såväl obehandlade som färdiglackade.

Ska du sätta lister med ask och ek måste du alltid förborra hål; att spika är inte att rekommendera. Spiken kommer gå av, eller så spricker listen.

3 snabba tips för att sätta upp lister

  • När du kapar listerna ska du använda en fintandad såg. Ju finare desto bättre och snygga kommer kanterna att bli.
  • Måla alltid listerna innan du sätter upp dem. Att göra tvärtom kan bli förfärligt kladdigt och pilligt.
  • Använd en spik ungefär var 30 cm och spika en uppe och en nere. Vid skarvarna kan du använda 2 spikar men förborra hålen.